lauantai 6. tammikuuta 2018

Maalia seinään

Tiesimme jo alusta alkaen, että halusimme maalata hirsitalomme sisäseinät - siis myös ne hirsiseinät. Meidän makuumme maalaamaton hirsiseinä tuo mieleen mökin ja se ei ollut se fiilis mitä taloomme haemme. Tiedän, että monien mielestä maali pilaa hirren hengittävyyden eikä "oikeaa" hirsitaloa pitäisi maalata millään, mutta tästä en nyt lähde sen enempää kiistelemään. Meidän päätöksemme oli maali, mutta kylläkin mahdollisimman hengittävä ja laadukas "hirsitaloon sopiva" maali.


Sisämaalin valinta oli tavallaan vaikeaa, mutta tavallaan ei sitten ollenkaan. Vaihtoehtoina pohdimme Virtasen Paneelimaalia, Uulan maaleja ja Suomen Luonnonmaalien Auroa. Olimme oikeastaan jo päätymässä Virtasen Paneelimaaliin, koska olimme niin tyytyväisiä Virtasen neljän öljyn maaliin, jolla maalasimme talomme ulkopuolelta. Päätin kuitenkin vielä kerran paneutua maaliasiaan ja mieleni muuttuikin. Kaikissa näissä maaleissa on omat hyvät puolensa ja olisimme periaatteessa voineet valita niistä minkä tahansa. Kriteerimme maalille olivat mm. maalin hengittävyys, "ei muovimaali" sekä se, että maali sisältäisi mahdollisimman vähän kemikaaleja ja "myrkkyjä". Maalia tulee seinäpintoihin sen verran paljon, että halusin miettiä valinnan tarkkaan.


Yritin selvitellä mitä eri maalit sisältävät ja jotenkin tuntui siltä, että Suomen Luonnonmaalien Aurosta sain kaikista vakuuttavimmin tietoa kaikesta siitä mistä maali koostuu. Itseasiassa maalipurkin kyljestä löytyy jopa "sisällysluettelo". Mehän käytimme Auro kalkkimaalia jo kellarin teknisen tilan seinissä ja totesimme sen silloin laadukkaaksi ja hyväksi maaliksi. Suomen Luonnonmaalien sivuilla kuvataan valitsemaamme Auro 321 maalia seuraavasti:

"Päästövapaa, erittäin hyvin peittävä ja pesunkestävä hengittävä seinämaali, jonka sideaineena kasvipohjainen REPLEBIN®, joka tekee maalista biohajoavan ja hengittävän. Ei sisällä muovisideaineita. Soveltuu paneeli, hirsi, tapetti, rappaus, savi, betoni, kalkkihiekkakivi tai kipsilevy pinnoille."

Kuulostaa mielestäni aika sopivalta maalilta hirsitaloon!

Blogiyhteistyö Suomen Luonnonmaalit Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat kovasti! Kiitos niistä!