lauantai 26. marraskuuta 2016

Hirsitalotoimittajien kilpailutus

Lähimmät naapurimme
Päätimme jo heti suunnittelumme alusta, että emme lähettäisi tarjouspyyntöä kaikille mahdollisille talotoimittajille vaan tekisimme esikarsinnan netin ja tuttujen suositusten sekä oman "mutu-tuntuman" pohjalta. Kolusin Facebookin Hirsitalorakentajien ryhmän kokemukset ja kommentit tarkkaan läpi viime kesän aikana, tutustuin eri firmojen nettisivuihin ja jo projektin haaveiluvaiheessa olin tilannut monelta firmalta paperiesitteen. Nekin selailimme vielä erityisen tarkkaan läpi.

Tämän kaiken jälkeen päädyimme lähettämään elokuun lopussa tarjouspyynnön seuraaville hirsitalofirmoille (firmat aakkosjärjestyksen mukaan mainittuna): Honkarakenne, Kontio, Kuusamo, Mammuttikoti ja Ollikainen. Pyysimme tarjousta melko nopealla aikataululla, koska silloin vielä kuvittelimme ja toivoimme, että olisimme edenneet rakentamisessa vähän nopeammalla aikataululla. Syyskuun aikana kuitenkin jo päätimme, että etenemme ennemmin rauhassa ja teemme harkittuja päätöksiä.

Honka vastasi tarjouspyyntöömme ensimmäisenä, vielä saman illan aikana, kun olin lähettänyt tarjouspyynnön, ja kertoi tutustuvansa materiaaliimme ja palaavansa asiaan. He eivät kuitenkaan halunneet jättää suoraltaan tarjousta, koska talomme herätti heissä kysymyksiä ja vaati tapaamisen. Sovimmekin sen ja Honka oli ensimmäinen missä kävimme paikan päällä neuvottelemassa talopaketista ja sen rakentamisesta. Saimme reilun tunnin kestäneestä tapaamisesta paljon irti ja opimme monia asioita. Myyjä oli "todellinen myyntimies", mikä hieman häiritsi. Tärkein anti tästä tapaamisesta meille oli ehkä se, että päädyimme vaihtamaan lunetti-ikkunat kolmioikkunoiksi. Lunettien kanssa katosta olisi tullut varsinainen tilkkutäkki ja lunettien pellitys olisi jäänyt meille itsellemme. Lisäksi kolmioikkunat mahtuvat paremmin budjettiimme. Hongalla tutustuimme heidän painumattomaan hirsirakenteeseensa, jota he (totta kai) suosittelivat taloomme.

Kuusamo, Mammuttikoti ja Ollikainen vastasivat myös tarjouspyyntöömme, Kontiosta emme koskaan kuulleet takaisin. Kuusamo lähetti suoraan tarjouksen ja sovimme heidän kanssaan tapaamisen. Ollikainen ja Mammuttikoti pyysivät muutaman päivän lisäaikaa tarjouksen jättämiseen. Ollikainen lähettikin tarjouksensa tämän annetun lisäajan puitteissa, mutta Mammutti ei koskaan palannut asiaan. Sovimme myös Ollikaisen kanssa tapaamisen.

Tapaaminen Kuusamon kanssa sujui aivan eri ilmapiirissä kuin Hongalla. Kuusamon myyjä oli asiallinen, melko hiljainen ja tuntuikin, että me hoidimme, noin puoli tuntia kestäneen tapaamisen aikana, pitkälti puhumisen. Heidän tarjouksensa oli erittäin varteen otettava ja palvelu ystävällistä, joten Kuusamo oli vahva ehdokas talomme toimittajaksi.

Lokakuun alussa suuntasimme Ollikaisen toimistolle. Tuntui siltä, että olimme Ollikaisen myyjän kanssa heti samalla aaltopituudella ja hän ymmärsi hyvin toiveemme ja ajatuksemme. Heillä oli myös painumaton hirsirakenne ja he olivat halukkaita tarjoamaan sitä taloomme lamellihirren hintaan, jos saisivat käyttää taloamme referenssikohteena rakentamisen aikana ja ehkä sen jälkeenkin. Heidän tarjouksensa oli kuitenkin sen verran Kuusamon tarjousta korkeampi, että epäilimme sen mahtumista budjettiimme. Ollikaisen puolesta puhuivat kuitenkin myös arkkitehtimme ja vastaavamme, heillä molemmilla oli erityisen hyviä kokemuksia yhteistyöstä Ollikaisen kanssa.

Hongalta tuntui olevan todella vaikeaa saada mitään numeroita paperille. He lupasivat useamman kerran lähettävänsä tarjouksen "ensi viikolla", mutta sitten olisivatkin halunneet tavata uudestaan tai laskentaosastolla oli kiirettä tms. Tämä ei herättänyt luottamusta. Jatkoimme siis neuvotteluja Ollikaisen kanssa ja pyysimme myös Kuusamolta päivitetyn tarjouksen muutamilla muutoksilla alkuperäiseen, vertailun helpottamiseksi. Lopullisen päätöksen talotoimittajastamme teimme Marraskuussa ja siitä kerron toisen kerran tarkemmin.


Näillä kuvilla lähdettiin hakemaan tarjousta talotoimittajilta (talo edestä)Ja talo takaa (nuo lunetit siis vaihtuvat kolmioikkunoiksi vaikka niin kauniit ovatkin)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat kovasti! Kiitos niistä!