maanantai 12. kesäkuuta 2017

Keittiöunelmia

Tulevasta keittiöstämme unelmoiminen on ollut yksi lempipuuhistani siitä asti kun alun perin aloimme edes suunnittelemaan rakentamista. Minut tuntevat tietävät, etten todellakaan ole mikään superkokki tai taikurileipuri keittiössä. Esikoisemme synttärikakun pohjakin onnistui hänen viime synttäreillään kolmannella yrittämällä. Tästä huolimatta keittiö on minulle yksi tärkeimpiä huoneita kodissamme, koska siellä puuhailemme yhdessä lasten kanssa ja se on kuitenkin väistämättä tavalla tai toisella kodin keskus ja sydän. Keittiössähän aina ne parhaat bileetkin on. 

Talomme hengen mukaisesti keittiön tulee mielestäni olla kodikas ja melko perinteisen tyylinen, mutta kuitenkin jollain tavalla moderni ja persoonallinen. Olen käyttänyt tuntikausia illan ja yön tunteja selaillen blogeja, sisustuslehtiä sekä eri keittiötoimittajien sivuja pohtien millainen keittiö ja mistä meille tulisi. Keittiön osuus budjetistamme on tässä kevään mittaan päivittynyt. Meillä kävi samoin kuten niin monella muullakin rakentajalla, että budjettimme ylittyi heti projektin alkumetreillä louhinnan, maatöiden ja kellarin rakentamisen osalta. Tämä taas aiheutti sen, että samalla kaventui muun muassa keittiön budjetti.

Etsimme siis toimivaa, meidän näköistä, kaunista, kodikasta ja kohtuuhintaista keittiötä. Jos voisin valita minkä tahansa keittiön hinnasta piittaamatta saattaisin valita esimerkiksi ruotsalaisen
Kvänumin kauniin keittiön. Vaikkapa tällaisen alla olevassa kuvassa näkyvän.

Kuva: https://www.kvanum.se/miljoer/broby-dunvit-iv/
Erityisesti minua tässä keittiössä miellyttää se, miten kaapistojen runko kehystää laatikoita ja ovia eli ne eivät tule rungon päälle niin kuin usein on tapana. Vähän vastaavan ratkaisun olen löytänyt myös Domus keittiöiltä ja Nixiltä.

Kuva: https://www.domus.fi/keittiot/


Lähetinkin Domus keittiöille ja Nixille yhteydenottopyynnön. Domukselta oltiin minuun heti seuraavana päivänä yhteydessä ja mukavan keskustelun jälkeen sovimme tapaamisajankin. Lähetin heille etukäteen tietoa projektistamme sekä pohjakuvat, joten uskon pääsevämme tapaamisen aikana melko pitkälle. Odotan mielenkiinnolla sekä tapaamista että heidän tarjoustaan. Domuksen mallistossa minua ihastuttaa eniten heidän Aika mallinsa. Siitä on mallisto myös kodin muihin tiloihin ja olisikin aika kiva ajatus käyttää samaa mallia eri värisenä esimerkiksi kylpyhuoneissa ja kodinhoitohuoneessa.

Teimme projektimme alussa arkkitehdillemme "fiiliskansion", jolla esittelimme hänelle millaisista asioista, ratkaisuista ja tyyleistä pidämme. Siihen kansioon pääsi tämä alla oleva kuva Ikea-keittiöstä. Olen kuullut Ikea-keittiöitä kehuttavan kovasti hinta-laatusuhteestaan, joten luulen että harkitsemme myös sitä yhtenä vaihtoehtona. Tämän harmaan Bodbyn mallin lisäksi myös valkoinen Sävedal voisi sopia meille.

Kuva: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/categories/departments/ikea_kitchens/inspiration/roomset/


Yhtenä vaihtoehtona olen unelmoinut puusepän tekemästä keittiöstä. Täyspuinen puusepän juuri meille tekemä keittiö ei kuitenkaan luultavasti mahtuisi meidän budjettiimme. Mutta voisihan siitä tehdä ns. kevyemmän version eli ei lähtisi siihen täyspuuhun vaan käyttäisi "tehdaskeittiöissäkin" käytettyjä materiaaleja. Näin keittiöstä saisi omannäköisen, hinta jäisi kohtuulliseksi ja laatu olisi silti varmasti parempaa. Tuntuu kuitenkin tosi vaikealta löytää hyvää puuseppää keneltä edes pyytää tarjousta, joten tämä vaihtoehto saattaa kaatua siihen.

Keittiön eri materiaalien valinta on myös todella vaikeaa. Kivitaso olisi ehdottomasti meille paras vaihtoehto sen helppohoitoisuuden ja pitkäikäisyyden kannalta, hinta tosin on pieni pulma. Laminaattitasoja en ehdottomasti halua ja mies taas ei huoli puutasoja, koska kokee ne työläinä huoltaa. Vaihtoehdot jäävät siis vähiin. Yläkaappeja meille ei kauheasti tule, koska keittiössä on paljon ikkunapinta-alaa. Välitilaan pitää kuitenkin ainakin hellan kohdalle laittaa jotakin, ehkäpä lasi tai laatta. Entäs sitten keittiön lattia. Mahdollisesti laattaa tai sitten parkettia, mutta kummassakin niissäkin on taas omat hyvät ja huonot puolensa.

Vaikeita valintoja on edessä. Onneksi niitä ei ihan heti tarvitse tehdä, vielä on hetki aikaa. Nämä päätökset haluan kuitenkin tehdä rauhassa ja harkiten, koska keittiön kaapistoja tai lattiaa ei toivottavasti olla ihan pian uusimassa kun ne kerran saamme kuntoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilahduttavat kovasti! Kiitos niistä!